”Jag blev häpen när jag la bilderna
bredvid varandra”

 

Fotografen Knut Koivisto har i över 15 år levt på sina bilder – bland annat som stillbildsfotograf för milleniumtrilogin. Sedan han upptäckte Fujifilms X-transsensor har hans liv bokstavligt talat blivit mycket lättare.

– Det finns inget egenvärde i att bära runt på en massa onödiga extrakilon, med stora och otympliga kamerahus och objektiv som man får ont i axeln av till slut. Och med X-transsensorn behövs det verkligen inte längre.

I många år var det dock fullformat som gällde även för Knut Koivisto. Men så kom FUJIFILMs första kamera med X-transsensor, X-Pro1, och Knut lyckades få tag på det allra första exemplaret i Stockholm. Han hoppades att den skulle kunna mäta sig hyfsat med kamerorna han redan använde, så resultatet förvånade honom.

– Jag testade en dag i studion och la de oprocessade råfilerna bredvid varandra. Inte bara var bilderna lika bra, X-Pro1:ans bilder var till och med skarpare – och det trots att jag fotat på ett högre ISO-tal. Då blev jag såld, berättar Knut Koivisto.

”Fullformatet har inte en chans”

Knut Koivisto

Han använder fortfarande fullformat när han ska ”spruta iväg” bilder i studion, men aldrig när han är ute på stan eller arbetar med privata projekt.

– Mina X-transkameror får ofta följa med på jobb, men fullformatskamerorna får aldrig följa med privat. Lättare, mer diskret och klart mindre ”hotfull” – fullformat har inte en chans mot min X-Pro1:a när det gäller att fånga ögonblicket och ta stämningsfulla och känslosamma bilder.

Läs mer om hur vi gjorde testet