Om testet

 

Så gjorde vi testet

Under några fullspäckade dagar i Stockholm levde Knut Koivisto dubbelliv.
Han fotade allt två gånger, först med en av sina fullformatskameror och sedan med sina tre olika X-transkameror. När han var klar kunde han bara skilja dem åt genom filnamnen.

Fotografierna i tävlingen är tagna både inomhus och utomhus, och både med stativ och på fri hand. Likvärdiga objektiv valdes ut för att göra testet så objektivt som möjligt och all utrustning var Knut Koivistos egen.

– Kamerorna och objektiven är de jag själv använder när jag fotar, och bildbehandlingen gjordes på min egen nykalibrerade skärm. Jag likställde exponeringen och vitbalansen för att göra det så ”rättvist” som det går och skärpte bilderna så som jag skulle gjort om det var ett vanligt fotojobb, förklarar Knut Koivisto.

Resultatet blev bilder som inte ens fotografen själv ser skillnad på.

– Jag var tvungen att kolla på filnamnet för att se vilken bild som var tagen med vilken kamera. Även när jag zoomade in på specifika detaljer kunde jag faktiskt inte skilja dem åt.

Var det någonting i testet som överraskade dig?

– Nja, jag visste ju på förhand att fullformatskamerorna var tyngre än X-transkamerorna. Men en sak som nog många skulle bli förvånade över var att X-transsensorn hade lättare att snabbt hitta skärpa när vi fotade i den lite mörkare studion. Det är ju annars en fördel som brukar tillskrivas fullformatskameror.

 

Alla bilder är tagna i Raw-format, redigerade i Adobe Lightroom och levererade som okomprimerade Tif-filer. Filerna har sedan sparats om till samma storlek (4000×2667) och med samma komprimeringsgrad (max ca 5mb, JPG) för att anpassas till kampanjsidan. Fullformatskameran och dess objektiv är av senaste modell. Objektiven tillhör leverantörens professionella sortiment.

Totalpris Fullformatsutrustning: ca. 77 000 (kamerahus inkl. 24-70mm F2,8, 50mm F1,2, 85mm F1,2) Totalpris FUJIFILMutrustning ca. 21 500 (FUJIFILM X-E1 inkl. 18-55mm F2,8-4, 35mm F1,4, 60mm F2,4)